en

2010.októberi hírek:

   Október közepén új lakók érkeztek a TordasZoo-ba.

 Árpád az Illatos útról költözött hozzánk. A róla készült fotókat itt lehet megtekinteni: http://gallery.site.hu/u/NoemiTordas/gazdikereso/Arpad/?

 Csengét, a 4 hónapos komondor kölyköt állatorvos barátainktól kaptuk ajándékba. Ő a Farm lakója marad, és már most szörnyű igyekezettel óvja, védi Farmunk biztonságát.

Íme Ő:  (kép) http://gallery.site.hu/d/15768374-1/2__4_.jpg

  Október elején Tenner Annával a Lelenc Állatvédő Egyesület vezetőjével Kolontáron jártunk, hogy segítsünk a bajba jutott kutyáknak. Lelkileg felkészültünk a híradásokból megismert borzalmas állapotokra, de az a megdöbbentő látvány, ami a helyszínen fogadott bennünket, minden képzeletet felülmúlt. Sajnos ez a szörnyű eset is jól példázza, hogy az emberi hanyagság adott esetben milyen szörnyű dolgokra képes.

A TordasZoo Alapítvány által mentett kutyusokat oltottuk, féreghajtottuk, akit szükséges volt megfürdettük, és jó állapotban, egészségesen várják eredeti gazdájukat.

Alapítványunk gondozásában lévő kutyusok képei:

http://gallery.site.hu/u/NoemiTordas/gazdikereso/Kolontari_kutyusok/

2010.szeptemberi hírek:

  Szeptember végén ismét Jászberényben jártunk, hogy újra megakadályozzuk az altatást. Most több mint 20 kutyát mentettünk meg, akiknek a szükséges állatorvosi kezelések után segítünk új gazdához jutni.

A Jászberényben készült képeket itt lehet megtekinteni:

http://gallery.site.hu/u/NoemiTordas/gazdikereso/Jaszbereny_2010_09_25/

2010. júniusi hírek:

 Június közepén már másodszorra töltöttünk el 3 napot a Predjebhik Vorutehji-i kutyamenhelyen Tuzla-ban. A BiosLogos Kft-t és a TordasZoo Állatmentő Farm Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány-t Fedák Krisztina és Dr. Ujvárossy Petra állatorvos képviselte. Tuzla ,  Bosznia-Hercegovina harmadik legnagyobb városa, az ország északkeleti részén, a Jala folyó partján fekszik. A kb. 430 km-es 6 órás autóutat már májusban is megtettük, hogy német testvérszervezetünkkel, a Casa Animale Egyesülettel közösen segítsünk a menhelyen élő kutyáknak. 
 Megérkezésünkkor hihetetlen szegénység fogadott bennünket: rozsdás betonhálóból készült kerítések, kennelek, raklapokból tákolt kutyaházak és rengeteg kutya. A menhelyen sajnos nincs lehetőség elkülönítve tartani a kutyákat, ezért gyakoriak a verekedések, sok a sérült, beteg kutya. Csak a szoptatós mamák és a kölykök elkülönítését tudják megoldani. A menhelyen élő kutyák többsége nagyon félős, de barátságosak, kedvesek voltak az emberrel. Mivel az állatok etetésére sem nagyon jut pénz, ezért a kutyáknak általában csak nyers csirkeláb, csirkeszárny jut táplálékul. Amikor ott voltunk, legalább friss vizük volt, és csak reménykedni tudunk abban, hogy ez mindig így lesz. 
 A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft és a Casa Animale támogatásának köszönhetően hozzáláthattunk, hogy javítsunk a kutyák egészségi állapotán, illetve gazdához segítsük őket.
 Minden kutyát féreghajtottunk, parazitamentesítettünk. Akinek szüksége volt rá, elláttuk antibiotikummal, kezeltük sérüléseiket.
 Igyekszünk minél több kutyusnak új otthont találni, ezért sokukat, akik megfelelő oltásokkal, chippel és kiviteli papírokkal rendelkeztek - melyekkel a helyi hatósági állatorvos hetekkel ezelőtt ellátta őket - elhoztuk a menhelyről, és azóta a TordasZoo, illetve a Casa Animale vendégszeretetét élvezik. Természetesen csak akkor kerülhetnek új gazdihoz, ha mind fizikailag, mind lelkileg teljesen egészségesek lesznek. 
 Látogatásunkkor beszéltünk a menhely vezetőjével, állatorvosával, valamint a város polgármesterével, akik nagyon hálásak voltak a sok segítségéért. Ígéretet kaptunk arra, hogy igyekeznek jobbítani a kutyák helyzetén, ennek első lépéseként a menhely egy nagyobb területre fog költözni a közeljövőben.
 Még nagyon sok munkára, segítségre és támogatásra van szükség ahhoz, hogy ezek a kutyák legalább egy kicsit jobb körülmények között élhessenek, jobb egészségügyi ellátásban részesülhessenek, és a jelenleginél nagyobb létszámban jussanak el odáig, hogy újra otthonuk lehessen. 
 A látogatásunkkor készült képeket itt lehet megtekinteni:

http://gallery.site.hu/u/NoemiTordas/gazdikereso/Tuzla_2010_06_19/?g2_page=12

http://picasaweb.google.de/casaanimale/20100617TransportTuzla2#

Június 9-én

a budaörsi Holdfény utcai óvodások vendégeskedtek nálunk. A nálunk tett ½ napos óvodai kirándulás keretében a gyerekeknek először az állatvédelemről és a felelős állattartásról beszéltünk, majd bemutattuk a magyarfajta állatokat, ismertettük használati értéküket. Ezután lehetőség volt a nálunk élő magyarfajta kutyákat élőben is megismerni, a bátrabbak meg is simogathatták őket. Nagyon tetszett az agility bemutató is, ahol Temes nevű vizslánk különböző akadályokon ugrott át. Volt labdás bemutató is, ahol Alamot, a golden retrievert a különböző irányokban elhelyezett labdáért küldtük el, és Ő azt a labdát hozta, amelyiket mondtuk neki. Természetesen a bemutató után nem maradhatott el a kutyusok dicsérete, a kiadós kutyasimogatás sem. Ezt követően közös séta keretében a gyerekek végigjárták a TordasZoo Állatfarmot, ahol találkozhattak a nálunk élő sok különböző fajta állattal. Néhány szóban bemutattunk minden állatot, jellemeztük viselkedésüket, szokásaikat. Sokuknak rendkívül nagy élmény volt, élőben is megismerni, megsimogatni azokat az állatokat, amelyeket eddig esetleg csak a képeskönyvben, vagy a tv-ben láttak. KÉPEK ITT!
A nap „fénypontjaként” és zárásaként minden gyerek - akinek ehhez szülei hozzájárultak – lovagolhatott fedeles lovardánkban az általa választott pónin, vagy lovon. Mondani sem kell, hogy mindannyian ezt a programot élvezték a legjobban, és büszkén feszítettek Polo, Lauren, Csillag vagy éppen Cifó hátán.
Szeretnénk köszönetet mondani az Óvó néniknek, akik fáradhatatlanul és rendkívüli lelkesedéssel figyeltek oda minden kis ovisra.
Bízunk abban, hogy a rendkívüli meleg és a nap végi fáradság ellenére minden gyerek sok új élménnyel gazdagodva tért haza!

Június 13-án

a TordasZoo az idei évben másodszor biztosította a helyszínt a Hungária Retriever Klub által megrendezésre kerülő tenyészszemlének, képesség,- és munkavizsgának.
A nagy meleg, és a magas aljnövényzet bizony néha nehéz helyzetbe hozta a vizsgázó golden retrievereket. A képesség és munkavizsga során a bírók igyekeztek figyelembe venni a nehezebb körülményeket, és az egyes feladatotok között lehetőséget biztosítottak a kutyusoknak a patakban történő megmártózásra. Mi kétlábúak is igyekeztünk az árnyékba menekülni, amikor csak lehetett, így kutyáinkkal együtt testközelből ismerkedhettünk meg a Farmon élő, szintén árnyékot kereső, legelésző lovakkal. A nap lezárásaként, és a vizsgadrukk levezetéseként spontán tréning szerveződött Király Olivér, a HRK munkafelelősének irányításával. Ezen minden vizsgázó (no persze akinek még maradt energiája), és minden nézőként érkezett kutya részt vehetett, hogy végre az egész napos pórázon „sínylődés” után „szabadon futkározva”, de szigorúan a feladatokra koncentrálva a képzettségi szintjének megfelelő vízi és szárazföldi elhozásokkal kápráztassa el a gazdáját.

2010. májusi hírek:

Május 30-án egy nagyon kedves meghívásnak tettünk eleget. A kiskunhalasi Polgármester Úr kérésére részt vettünk a városban megrendezésre kerülő gyermeknapi programon. A TordasZoo kutyáival és agility csapatunkkal igyekeztünk hozzájárulni ahhoz, hogy a halasi gyerekek egy emlékezetes napot tölthessenek el.
Szép, napos időben indultunk neki a kb. 150 km-es útnak, bízva abban, hogy a mostanában oly szeszélyes időjárás legalább a bemutató végéig kegyeibe fogad bennünket.
Megérkezésünk után az agility-s lányaink nagy lelkesedéssel láttak hozzá az akadályok kipakolásának és egy bemutató pálya építésének. Az agility hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő igazi sportos elfoglaltság mind a kutyák, mind pedig gazdáik részére. Kitartást, állóképességet, ügyességet igényel a kutya – gazda páros mindkét tagjától. A lelkes közönség körében nagy sikert arattak ügyes agility-s kutyáink és felvezetőik. Programunkban szerepelt még dog dancing, ami egy zenére koreografált táncos – kutyás előadás. Búcsúzóul a gyerekek, no és természetesen a kutyusok legnagyobb örömére volt kutyasimogatás és kutyasétáltatás is.
Mielőtt hazaindultunk volna, tettünk egy sétát a városban, ahol a bemutatón résztvevő két- és négylábú csapattagok egy nagy adag fagyival zárták a kirándulást.
KÉPEK A BEMUTATÓRÓL ITT!

2010. márciusi hírek:

2010. március 27-én a Hungária Retriever Klub Állatfarmunkon rendezte meg a retrieverek számára előírt vizsgákat, mely a tenyészszemlét, képességvizsgát és a munkavizsgát foglalja magában. Az előzetes időjóslásokkal szöges ellentétben szerencsére nagyon szép napos időben került sor erre a tenyésztésbe vételhez szükséges megmérettetésre. A képességvizsgán a retrievernek a veleszületett képességeiről kell számot adnia, mint például elhozási készség, orrhasználat /orrjóság, vízszeretet, fajtára jellemző játékos viselkedés, és mint minden vadászkutyának nyugodtan kell reagálnia a lövésre is. A tenyészszemlén pedig a küllembíró a fajtastandard alapján értékeli a kutya megjelenését. A munkavizsga a retrieverek örökletes tulajdonságairól, képzettségükről és vadászati használhatóságukról szól. Ennek a vizsgának a sikeres letétele ugyan nem feltétele a tenyésztésnek, de ahhoz elengedhetetlen, hogy kutyánkkal vadászatokon vehessünk részt, vagy kiállításon munkaosztályba indulhassunk. A vizsgák nagyon jó hangulatban zajlottak, a lelkes nézőközönség pedig nemcsak a jól felkészült kutyák szép elhozásaiban gyönyörködhetett, hanem megcsodálhatta a Farmon élő állatok egyre népesedő seregét is.
Külön köszönet illeti a szervezőket és segítőiket, hogy lelkiismeretes munkájukkal nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a vizsgák zökkenőmentesen zajlottak a különböző helyszíneken Farmunk állatainak mindennapi életét a legkevésbé sem megzavarva.

KÉPEK ITT.

2009. májusi hírek:

(HAJRÁ) és (GYERÜNK) átalakulása
Mindketten a paksi menhelyről kerültek a gondozásunkba április elején. Apatikus, "minden mindegy" állapotban, szomorúan, reményt vesztetten, szinte kívülállóként vegetáltak a világban... és most: két kedves, édes, embercentrikus, "doromboló" apóka, akiknek már csak a jó gazdi hiányzik, aki gondoskodna öreg napjaikban róluk. Cserébe sok-sok szeretet kapna, odaadást és ragaszkodást. Együtt és külön-külön is örökbe fogadhatóak. Várjuk jelentkezését!

Megváltoztak az állatorvosi rendelés időpontjai!!!
Az új rendelési idő: Hétfő, Kedd, Szerda 8.00 - 12.00, Péntek 14.00 - 18.00.

Május 1-jén mi munkával köszöntöttük a munka ünnepét!
Reggel a Casa Animale e.V. munkatársaival elindultunk Pécelre, ahonnan egy mamacicát hoztunk el 6 kiscicájával, valamint további 3 rászoruló kutyust. Utunkat tovább folytattuk és meg sem álltunk a jászberényi gyepmesteri telepig, ahol felpakoltunk egy nagyon vemhes szuka kutyust, egy rothadó fülű öregurat, egy malinois szukát, 3 rettegő fiúcskát, egy idős szuka kutyust, valamint Hexit 5 kölykével, akiket a telepen szült meg pár hete. Bónusz ráadásként a 31-es út mellett összeszedtünk egy szálkás szőrű tacsikeverék fiúcskát.
Tordaszoo-n kipakoltuk, elláttuk, elhelyeztük őket, majd újra felkerekedtünk. Következő uticélunk a paksi menhely volt, ahova 300 kg tápot szállítottunk.
Innen két fiatal, vemhes, de nagyon rettegő szukácskát választottunk, két további fekete vemhes szukát, egy kuvasz mamit, valamint elhozhattuk Ginettát, a félszemű labikeveréket is. Hazafelé utunk a dunavecsei gyepmesteri telepen át vezetett, ahol a 8 kennel ismét teltházzal üzemelt, így innen elhoztunk egy félszemű tacsikeverék fiúcskát, két kölyköt, egy beteg husky keverék mamit, valamint egy vemhes szukácskát és egy rothadó nyakú snauzerkeveréket.
Ők mindannyian gazdikeresők, ivartalanítva, kezelve, szocializálva várják új otthonukat. Hamarosan felkerülnek a honlap gazdikereső oldalaira. Ahhoz, hogy elhozhattuk és megmenthettük őket nagyban hozzájárult a Casa Animale e.V. és a Fellgesichter e.V. partnerszervezeteink segítsége.

2009. áprilisi hírek:

A Húsvét sem telt eseménytelenül: 50 kg tápot adományoztunk a nehéz helyzetben lévő Zakuszka-tanya állatai részére. Készültek fényképek is, amelyeket hamarosan feltöltünk.

péceli kutyák sorsát elkezdtük rendezni: akit tudunk, átveszünk, illetve heti rendszerességgel felajánlottuk segítségünket a kutyák ellátásában. Mindehhez német partnereink is nagy mértékben hozzájárulnak.

Örökbe adtuk Bogi (Chip) nevű kutyánkat!

Fényképeztünk két kuvaszt, akiket gazdái magukra hagytak, a szomszéd néni eteti őket - 20 kg kutyatáppal hozzájárultunk az etetésükhöz. A kutyákat oltani, chipelni, ivartalanítani fogjuk.  (Lujza) és (Johnny) gazdikeresők.

A paksi menhelyről elhoztunk 4 kutyát, akik közül kettő súlyos, egy kevésbé súlyos rühatkás fertőzött. A negyedik fiú, egy husky keverék (Batman) itt-ott harapásnyomokkal tarkítva. Kezelésüket, szocializálásukat megkezdtük.   

2009. márciusi hírek:

paksi menhelyre levittünk 50 kg kutyatápot és német partnereink - Casa Animale e.V. és Fellgesichter e.V. - segítségével elhoztunk 2 kan és egy szuka kutyust. Hazafelé a menhelyről a dunavecsei gyepmesteri telepen felvettük Filiót és Nanini-t, akik szintén a farm biztonságos vendégszeretetét élvezik gazdira találásukig.

A paksi fuvarral egyidőben az Illatos útról 7 kutyát hoztunk el!

A felszámolásra került Belfegor és Maci Menhelytől átvettünk 2 kutyát, akiket oltottunk, parazitamentesítettünk. Gazdit keresünk számukra.

A nehéz helyzetben lévő etyeki menhelynek adományoztunk mintegy 100 kg tápot és német partnereink: a Fellgesichter e.V. és a Casa Animale e.V. segítségével a mai napig 4 kutyát vettünk át, akik gazdihoz költözésükig Tordaszoo-n maradnak. Ezen felül 2 további kutyát ivartalanítottunk, oltottunk microchip-et kaptak. Ők a menhelyen várják örökbe fogadójukat, a gazdikeresésben nekik is segítséget nyújtunk.

KÉPEK ITT!

AKTUÁLIS!

{KEPA5} {NEV5}
{KEPA6} {NEV6}Ha észrevétele vagy ötlete van, kérjük írja meg nekünk! tordaszoo@bioslogos.hu
© 2009. BiosLogos Kft. Minden jog fenntartva.